< Terug naar overzicht

Collega in de kijker - Peter VerstraetenDe 2de collega in de kijker is Peter Verstraeten. Peter was in zijn goede jaren een verdienstelijk scheidsrechter in 3de nationale en bleef ook nadien nog nadrukkelijk aanwezig in de arbitrage, maar daar later meer over.

Van een verrassing gesproken, Peter wist mij te vertellen dat hij een echte “Turnhouter” is. Het gesprek kon uiteraard niet beter beginnen . Peter heeft 1 zoon Wim , die volledig anti-voetbal is. Hij is reeds 38 jaar gelukkig samen met Truus. 29 Jaar woont hij in Vosselaar. Professioneel heeft Peter 40 jaar bij Van Genechten-Biermans gewerkt als drukker-meestergast. Sinds 7 jaar is hij op prepensioen.

Op zijn 16de stond Peter in de eerste ploeg van Hand In Hand Turnhout. Nadien heeft hij nog jaren in het KVV gespeeld. Bij de ploeg Sint-Jo (Turnhout). Opmerkelijk was dat deze ploeg 86 matchen op rij ongeslagen was. Toch een straffe prestatie.

Na zijn carrière als voetballer besloot Peter(die zichzelf een moeilijke speler vond) zich te wagen in een avontuur als scheidsrechter. Samen met zijn goede vrienden Willy De Beucker en Xavier Segers volgde hij de cursus in Turnhout, die toen werd gegeven door Cor Feyt.

Zijn eerste wedstrijd floot hij in Gierle. Hij kon zich nog herinneren dat hij in de eerste helft zijn muntstuk om te tossen vergeten was en dat hij er één kreeg van Wies Van Den Bergh. Datzelfde muntstuk heeft toen jaren de dienst geleverd. Bij het begin van de 2de helft kwam hij tot besef dat hij de bal vergeten was. Speelde de stress hem toen parten???

Na 3 jaar(wat toen de regel was) in de voormiddag te hebben gefloten, werd hij door Jef Verheyen voorgesteld voor het namiddagkader. Tijdens het seizoen 1983-1984 werd hij hierin bevestigd door commissielid De Fré. Zijn 1ste wedstrijd in de namiddag was Kaart tegen VK Schilde met nazicht door Van Gouwbergen. AR’s waren Jozef Joosen en Herman André. 2de wedstrijd in 4de provinciale was het duel Kalmthout-Berenheide. Dat seizoen maakte hij ook zijn debuut in 3de provinciale me de wedstrijden tussen Schoten tegen Luchtbal en Mariaburg tegen Wildert. Ook deze bracht hij tot een goed einde.

In het seizoen 1984-1985 maakte Peter zijn debuut in 2de provinciale met de wedstrijd Zandhoven-Loenhout onder het goedkeurend oog van wijlen Wim Lanckpaep.

Het seizoen later maakte hij op 30-9-1985 zijn debuut in 1ste provinciale met de wedstrijd Schriek-Nijlen. Op het einde van dit seizoen werd hij door Wim Lanckpaep voorgesteld om de nationale reeksen te gaan vervoegen. Ook kon Peter zich nog herinneren dat er op een bepaald moment liefst 9 scheidsrechter in 1ste provinciale zaten die aangesloten waren bij KNKSV.

Hij maakte zijn debuut in 4de nationale met de wedstrijd Vorselaar-Hoboken met nazicht van Herpoel. Zijn 2de wedstrijd ging tussen Wellen en Looi sport met begeleiding van Jean-Claude Jourquin. Hij vlagde zijn eerste wedstrijd in 2de nationale tussen Hasselt en Winterslag. Scheidsrechter van dienst was toen Amand Ancion. Het eerste seizoen was een stagejaar en men on kon niet promoveren.

Tijdens zijn 2de seizoen in nationale (1987-1988), haalde Peter uitstekende resultaten, waardoor hij een seizoen later zijn debuut mocht maken in 3de nationale met de wedstrijd Mons-Menen, met nazicht door Tommas. Hij vlagde toen ook zijn 1ste wedstrijd in 1ste nationale: Antwerp-Racing Mechelen o.l.v. Jean Gernay. Tot 1994 was hij één van de gevestigde waarde in 3de klasse.

Peter was ook 4de official tijdens de memorabele Europese wedstrijd tussen Antwerp en Vitosha Sofia(26-09-1989). Na 90 minuten was het 1-3 en in de extra tijd maakte Antwerp nog 3 goals met de 4-3 uitslag tot gevolg. Op volgend filmpje zie je Peter in actie (rond 2.45) : https://www.youtube.com/watch?v=T64bFaRi-YE

Na zijn carrière in nationale floot Peter nog 2 seizoenen in 1ste provinciale onder voorzitterschap van de Heer Schoeters. Zijn laatste wedstrijd was de finale van de Beker van Antwerpen tussen Brasschaat en AC Olen. Hij kon zich nog herinneren dat er toen veel collega’s aanwezig waren.

Na zijn periode als scheidsrechter was Peter(na lang aandringen) in het seizoen 1996-1997 opleider voor het PSC Antwerpen.

Het seizoen nadien werd hij door de heren Jourquin en Delcourt gevraagd om in de CSC toe te treden. Deze functie moest hij een jaar later beëindigen wegens privéredenen.

Peter is ook jaren bestuurslid geweest van K.N.K.S.V. onder het voorzitterschap van Karel Verhulst, Patrick Leffelon en Luc Allaerts. Hij was verantwoordelijke sportbestuur. Ook herinnert hij zich nog de vele voetbalmatchen van de kring en die waren op zijn minst gezegd zachtaardig.