< Terug naar overzicht

Collega in de kijker - René Snoeck

René Snoeck


In een nieuwe rubriek op onze website proberen we steeds een lid van onze vereniging in de kijker te zetten. Frederic Cos gaat steeds opzoek bij een lid om er te praten over voetbal en over onze hobby: scheidsrechter zijn. Daarnaast gaat Frederic ook opzoek naar de man achter de scheidsrechter. Wat doet hij nog in het dagelijkse leven? Wat zijn nog andere hobby’s..? En nog veel meer!

Frederic ging als eerste langs bij een ervaren rot in onze vereniging: René Snoeck. Zie hier het verhaal van Frederic, op bezoek bij René.


Toen er in het bestuur besloten werd, om de website wat op te waarderen werd er een nieuwe rubriek aangemaakt “collega in de kijker” . Het was voor mij niet moeilijk om een eerste ” slachtoffer “ te vinden: René Snoeck.

31/07/2015 om 13.45 was het zover, ik had een afspraak met René om over zijn carrière en nog veel meer te praten.

René werd geboren te Beveren Waas in een gezin van 12 kinderen. Met fierheid vertelde hij mij dat er nog steeds 11 in leven zijn. René is de gelukkige vader van 2 kinderen: Kris en Kristine

Professioneel heeft René 41 jaar bij Distrigas gewerkt, bestaande uit 6 jaar Antwerpen, 31 jaar Weelde (waar hij nog steeds woonachtig is met Francine) en de laatste 3 jaar in Loenhout.

René Snoeck
45 jaar geleden startte René zijn carrière als scheidsrechter. De cursus toen werd gegeven door Cor Feyt. Hij had al genoeg “leadership” opgedaan bij de jeugdbeweging en dacht dat arbitrage wel iets voor hem was. Enkele decennia later fluit hij nog steeds elk weekend zijn matchke. Zijn eerste wedstrijd leidde hij op 12/09/1971, gewestelijke miniemen Weelde-Minderhout. Deze match werd nog gespeeld op het terrein achter Café Hofkens. René heeft eerste 5 jaar in de voormiddag gefloten, om op 31/05/1976 voorgesteld te worden tot het namiddagkader(door wijlen opleider Julien Verhaert uit Brecht) waar hij 20 jaar vertoefde. Nadien heeft hij nog 10 jaar de lijn gedaan, om daar wegens leeftijd, terug over te schakelen naar de jeugd en dames. Toch, zegt hij zelf, heeft de knepen van het vak geleerd tijdens de vele veteranenwedstrijden die heeft gefloten tijdens de jaren 70. Zo herinnert hij zich nog een bekerwedstrijd tussen Katelijne en Merc.Wijnegem. Ook het bedrijfsvoetbal was een goede leerschool. Hij heeft ooit een match moeten schorsen, omdat een speler zijn hand vast hield, om een rode kaart niet te kunnen geven. Dit zijn natuurlijk mindere leuke momenten. Toch ook nuttig te vermelden is dat men in de jaren zeventig soms werd aangeduid om 2 wedstrijden na mekaar op hetzelfde terrein te leiden. Ook heeft René de digitalisering meegemaakt bij de KBVB. In het begin kreeg hij zijn aanduidingen via een kaartje. Nadien moest men het sportleven uitpluizen en de laatste jaren heeft E-KICKOFF zijn intrede gemaakt.

Ook in het bestuur van de vriendenkring heeft hij zijn strepen dubbel en dik verdient. Toetreden tot het bestuur deed hij op 01/12/1973. Hij was meer dan 25 jaar bestuurslid van KNKSV en hij stond ook aan de wieg van de in 19/03/2001 opgerichte VZW KNKSV. Deze vzw verscheen in het staatsblad op 14/06/2001. Ook was René jarenlang de absolute kopman in de lotenverkoop. De vriendenkring is voor René altijd een plaats geweest waar scheidsrechters samenkomen en ervaringen uitwisselen. Toch merkt hij op dat het engagement bij de bestuursleden minden is dan vroeger. Doch is zijn respect voor de bestuursleden groot. Ook de mix tussen jong en oud in het bestuur is belangrijk.

Ook in andere organisaties binnen de voetbalbond was René actief. Hij heeft jarenland in SVPA gezeten waar hij verantwoordelijk was voor het feestgedeelte. Ook VACLA-REF (publiciteit zoeken) en het Sociaal Fonds konden op zijn steun rekenen. Ook bij KFC Poppel is hij bestuurslid geweest.

Uiteraard heeft René vele leuke momenten beleeft in de arbitrage. Na zijn 100ste wedstrijd gefloten te hebben (in Meerle), was de kring in grote getalen aanwezig om hem te vieren met een passend cadeau. René heeft bij meer dan 100 clubs in onze provincie een wedstijd in goede banen geleid. Toen ik hem vroeg of hij favoriete clubs had, zei hij dat in elke club even graag komt en dat siert hem. Hij wou geen enkele club bevoordelen of benadelen.

In 45 jaar arbitreren heb je spijtig genoeg ook te maken met minder leuke ervaringen. Eenmaal is hij het slachtoffer geweest van agressie met enkele dagen arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Wel wist hij me nog te vertellen dat die desbetreffende club toen 2 wedstrijden achter gesloten deuren heeft moeten spelen. Ook zal hij de talrijke steunbetuigingen die hij toen kreeg van scheidsrechters uit nationaal en provinciaal nooit vergeten. De eerstvolgende wedstrijd na het incident was een wedstrijd tussen de veteranen van Turnhout en Dosko. René kan zich het respect van beide elftallen nog zeer goed herinneren.

Jeugdscheidsrechter zijn is voor René ook een deel opvoedkundig werk. Hij is van mening dat de jeugd wel wat discipline kan gebruiken. Ook heeft hij de jeugd zien evolueren. Ze zijn vooral mondiger geworden, iets wat ik (Frederic Cos) ook kan beamen. Wel heeft René de ouders en grootouders langs de lijn positief zijn evolueren. Ook is René ettelijke malen peter geweest van een beginnend scheidsrechter. En niet te onderschatten taak die bijdraagt tot het behoud van scheidsrechters.

René is ook een graag gezien scheidsrechter tijdens de wedstrijden van de G-voetbal. In december 2009 volgde hij hiervoor een cursus. Hoogtepunten hier waren de Special Olympics op de terreinen van RWDM en een internationaal tornooi in Berchem. G-voetbal vraag toch een andere aandacht wist René mij te vertellen. Je moet voorzichtig zijn met de spelertjes. Toch is de vriendschap die je krijgt van de voetballertjes onbetaalbaar!!! Ook heeft René de eer gehad om enkele 1ste klasse scheidsrechters (Johan Verbist en Joeri Van De Velde) de beginselen bij te brengen van het G-voetbal.

René Snoeck
René Snoeck
Naast arbitrage heeft René uiteraard ook nog andere hobby’s. Elke week gaat hij nog met de oude garde (Bon Janssen, Chris Van Loon, Jef Oris, Rudy Van Rooy en Jef Friant) joggen in het Diepvenneke te Vosselaar. Ook fietsen is een grote passie van René. De wereld ontdekken is een grote tijdsbesteding voor René. 2015 was een druk reisjaar met Lissabon, Djerba en de Noorse Fjorden achter de kiezen. Ook de voorbije jaren werden meerdere bestemmingen(cruise Brazilië en Middelandse Zee o.a.) aangedaan. Kreta werd zelfs als 12 keer bezocht. Dit is voor René het meest gastvrije land. Ook zijn er reeds al plannen om in 2016 de Baltische Staten en Thailand te bezoeken. Ook is René 15 jaar voorzitter en secretaris geweest van Radio Paloma (Poppel). Elke woensdagnamiddag baat René ook de cafetaria uit in het Woonzorgcentrum “De Hoge Heide” in Arendonk. Ook helpt hij er bij allerhande activiteiten. De 2 kleinzonen van Francine spelen bij de jeugd van KSK Weelde en daar is hij ook een fervent supporter.

René wou tot slot ook nog raad meegeven voor beginnende scheidsrechters. De kring regelmatig bezoeken, kan al veel problemen voorkomen. Ook er over praten is belangrijk. En bij een tegenslag niet direct opgeven. Terug vechten is de boodschap.